≡ Menu

Editorial în EUobserver

(Articolul original poate fi citit aici.)

Începând de astăzi, una din cele mai prestigioase publicații europene, EUobserver, care ajunge pe masa Comisiei Europene, a Parlamentului și a factorilor de decizie europeni, a acceptat să îmi publice editorialele.

Fake news-ul Kovesi a luat final. Media internațională începe să vadă realitățile din România.

Zidul PR-ului deșănțat al lui Coldea SRL și PFA Kovesi (plătit din banii corupți ai unor firme acoperite) a căzut.
Zidul jurnaliștilor acoperiți din UM-urile lui Dumbravă a cedat.
Zidul minciunilor și abuzurilor nu a rezistat.

Editoriale semnate, asumate personal, fără intermediari sau proxy plătiți pe bani grei.
Eu vorbesc deschis despre reala situație din România și statul paralel care ne-a arestat țara.
Despre servicii, parchete, Dumbravă și acoliții lor.

Eu nu am un dublu-triplu-limbaj.
Ceea ce spun la București spun și la Bruxelles și la Londra și la Washington.
Voi încerca să fac auzite vocile românilor.
Voi lupta ca România să nu mai fie sclavul modern al intereselor străine și să devină o națiune demnă și suverană.
Îmi voi folosi toate capacitățile, timpul, cunoștințele și pregătirea pentru a lupta în numele idealului unei Românii fără frică, fără șantaje, fără dosare, fără cătușe, fără mascați, fără bilețele, fără torționari, fără ziduri.
Cei care au comis abuzuri, să nu creadă că vor scăpa nepedepsiți.

Mai jos găsiți traducerea editorialului publicat astăzi de EUobserver:

Comisia UE trebuie să realizeze că lupta anti-corupție din România reflectă un trecut mai întunecat

Lecțiile Revoluției sunt uitate, fiind evidențiate dovezi convingătoare despre alianța ocultă dintre Direcția Anticorupție și Serviciile Secrete din România.

de Daniel Dragomir

La începutul acestei săptămâni, Jean-Claude Juncker a lăudat România pentru lupta anti-corupție și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la reformele propuse. Aceasta a lăsat să transpară o lipsă de înțelegere a ceea ce se întâmplă în patria mea. Comisia Europeană este complice la eșecurile proceselor juste și a abuzurilor de putere care au fost devoalate pentru toți în ultimii ani. Corupția este o infracțiune în orice societate civilizată, dar o eradicare inactivă și defectuoasă, care derogă de la statul de drept, este o formă de corupție în sine. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat sub ochii UE. Ajutate de serviciile secrete românești care s-au adâncit într-o mocirlă ce speram să fi dispărut odată cu prăbușirea comunismului, autoritățile anticorupție au adoptat un model de comportament abuziv care amintește de vremurile întunecate.

În 1989, compatrioții mei români s-au înghesuit în Piața Revoluției pentru a-l auzi pe Nicolae Ceaușescu vorbind, după cum s-a dovedit, pentru ultima oară. După ce îndurasem decenii de supraveghere și asuprire din partea agenției secrete de poliție, Securitatea, o scânteie de speranță se aprinsese în inimile noastre dornice de o societate eliberată de puterea ei omniprezentă. Pentru cei care nu au trăit în perioada comunismului, este greu să-și imagineze semnificația căderii Securității. Aceea era o Românie îngenuncheată – o epocă a penuriei cronice de alimente, electricitate, de fapt, a tuturor celor necesare, a coerciției, terorii poliției și a “ochiului a tot văzător” al Securității. Faptul că mergeam în excursii peste hotare, că aveam prieteni străini, că făceam glume – toate au fost văzute ca indicii ale unei posibile disidențe; cu unul din fiecare treizeci de oameni considerați a fi fost recrutați ca informatori în Securitate până în anii 1980, numărul lor era inimaginabil.

Aceste vise de libertate au devenit realitate doar cu câteva săptămâni în urmă. Puterile Securității și structurile lor au început să se prăbușească, aproape treizeci de ani mai târziu, România modernă a devenit o democrație europeană înfloritoare. Cu toate acestea, umbrele incomode ale trecutului încă mai dăinuie.

Spre sfârșitul anului trecut, o Comisie parlamentară românească a examinat relația dintre Direcția Anticorupție (DNA) și Serviciile Secrete (SRI). Corupția în România a fost mult timp endemică, strangulând investițiile străine foarte necesare și subminând încrederea populației în instituțiile statului și servicii. La început, DNA s-a angajat într-o luptă foarte necesară, ajutată de SRI. Cu toate acestea, este din ce în ce mai evident că, din dorința lor acerbă de a obține condamnări, DNA și SRI au părăsit cadrul legal al statului de drept.

Ca fost colonel al SRI, am depus mărturie în fața Comisiei de trei ori. În prima mea apariție am dezvăluit amploarea programului de interceptare al SRI: au existat, începând din 2015, peste 20.000 de interceptări telefonice pe an în numele DNA-ului. Acestea depășesc de zece ori numărul interceptărilor pe siguranță națională și reprezintă o încălcare inacceptabilă a dreptului fundamental al cetățenilor români la viața privată.

Mai recent, am depus mărturie în fața Comisiei cu privire la încercările de a submina independența sistemului judiciar, la cele mai înalte niveluri ale SRI. Secretarul general al SRI, Dumitru Dumbravă, a utilizat diferite mijloace și rețele de comunicare pentru a contacta judecătorii, procurorii și jurnaliștii implicați în investigații în curs. El s-a întâlnit cu judecătorii care judecă dosare ale DNA, a discutat despre acuzațiile DNA și SRI, a făcut presiuni pentru a obține condamnări prin folosirea relațiilor personale, coerciției, șantajului și promisiunii de avansare în carieră.

Dumbravă a făcut acest lucru utilizând mai întâi Facebook-ul, iar apoi prin intermediul unui cont fals (VK) (în rețeaua de socializare din Rusia), pentru a nu fi detectat. E o afirmație ridicolă, care a devenit și mai absurdă când s-a dovedit a fi adevărată. El și-a recunoscut acțiunile în fața Comisiei, mărturie care, din nefericire, rămâne clasificată, existând o cerere de declasificare înaintată către Parlament. Toate acestea subliniază amploarea alianței oculte dintre SRI și DNA.

De când am părăsit SRI și am vorbit public despre preocupările mele, m-am trezit supus la o serie de acuzații false de către Securitate 2.0. Am fost supus la șase luni de detenție preventivă în sistemul penitenciar vechi și supraaglomerat al României – o practică inumană în condiții îngrozitoare, echivalentă cu o pedeapsă cu închisoarea înainte de a fi găsit vinovat de orice instanță de judecată. Din păcate, tratamentul meu nu a fost deloc o excepție. ONG-urile Fair Trials International din SUA au constatat că standardele Curții Europene a Drepturilor Omului privind detenția preventivă nu sunt respectate în mod regulat în procesul decizional al DNA-ului, invocând maltratarea deținuților aflați în stare de judecată, perioadele prelungite de detenție și folosirea metodelor ilegale și inumane pentru a obține dovezi ulterior considerate ca admisibile în instanță. În plus, rapoartele Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului din România spun că sistemul de detenție nu corespunde standardelor CEDO și CPT privind prevenirea torturii, tratamentelor inumane sau degradante, ceea ce duce, în multe cazuri, la “încălcări grave ale drepturilor omului”.

Alianța ocultă dintre SRI și DNA, caracterizată prin interceptări numeroase și ilegale, eroziunea independenței judiciare și campanii defăimătoare, subminează nu doar eforturile anti-corupție necesare și legitime, ci întregul sistem democratic al României. Și cum răspunde UE? Nu condamnă sau critică, ci laudă pentru ratele neobișnuit de mari de condamnări și ignorarea realității. Comentariile d-lui Juncker, care amenință să împiedice aderarea țării la Schengen în cazul în care ar proceda la reformă, au fost o utilizare nerușinată a abordării metodei “recompensei și a amenințării”. Ignorarea atacului asupra libertății care se desfășoară în România pornește de la vârful Uniunii Europene și trebuie să ne luptăm pentru a ne asigura că această poveste este ascultată.

La sfârșitul anului trecut am prezentat un manifest pentru a pune capăt acestor practici corupte. Aceasta trebuie să fie o luptă care lovește în inima României post-comuniste, o luptă împotriva întoarcerii la un capitol întunecat din istoria noastră și a revenirii la practicile toxice ale Securității. Statul de drept, răspunderea democratică și independența judecătorească nu pot fi amenințate de o mașinație prezentă la cele mai înalte niveluri ale aparatului anti-corupție și de informații al României. Aceasta este o problemă care ajunge în fiecare colț al Uniunii Europene, prin utilizarea asociată a mandatului european de arestare. Sper că dl. Juncker examinează dovezile și, în cele din urmă, recunoaște ceea ce se întâmplă cu adevărat în România. Partenerii noștri internaționali să trebuie ia atitudine, să acorde atenție și să se alăture românilor în a spune: ‘Gata, destul!’

 

BIOGRAFIE

Daniel Dragomir este un fost colonel al Serviciului Român de Informații (SRI), care a servit organizației timp de 12 ani. În 2005 a fost distins cu Ordinul Virtuții Militare, una dintre cele mai înalte onoruri militare ale țării, pentru asigurarea eliberării jurnaliștilor răpiți în Irak. Ca parte a atribuțiilor sale, a coordonat eforturile României de combatere a terorismului, în strânsă coordonare cu Statele Unite și serviciile britanice de informații. La ieșirea din cadrul organizației, Direcția Anticorupție (DNA) i-a deschis un dosar care cuprindea 6 capete de acuzare, acuzații pe care le-a negat în mod vehement și din care 5 au fost achitate, iar a 6-a fiind atacată. Dl. Dragomir a îndurat 6 luni de detenție preventivă, în ciuda faptului că era încă prezumat nevinovat.

De atunci, Daniel Dragomir a dus o campanie de “avertizor”, căutând să expună presupusele abuzuri și exagerări ale SRI, adesea conduse prin intermediul DNA, și să canalizeze realele eforturi împotriva corupției. Începând cu septembrie 2017, a prezentat, în trei rânduri, dovezi ale abuzurilor în fața unei Comisii parlamentare românești de control al SRI. Dovezile pe care le-a prezentat au determinat Comisia să solicite demiterea secretarului general al SRI, Dumitru Dumbravă, pe fondul acuzațiilor că a încercat să influențeze judecătorii în cazuri de interes. În decembrie 2017 a lansat o nouă inițiativă, România 3.0, care pune în centrul său reforma SRI și DNA, menită să restabilească ordinea în aceste instituții.

 

{ 9 comments… add one }
 • Jivoin Claudia February 7, 2018, 1:15 pm

  Kovesi.Basescu.Maior.Iohanis.Toti merita inchisoare pentru actele de coruptie.Justie in Romania nu exista.Sintem condusi de corupti sau pe fata spus de hoti.Ei hotarasc soarta romanilor si din acest motiv am ajuns saraci intr o tara bogata.Sa plateasca pentru hotiile lor.

 • Vasile Ilie February 7, 2018, 2:34 pm

  ” Nu cred că o persoană normală psihic îşi poate imagina că legea şi actul justiţiei sunt juste. Toată lumea știe sau ar trebui să ştie că există o lege şi o justiţie pentru cei bogați și altele pentru cei săraci deşi teoretic sunt unanim aplicabile”.

 • Titi (vanga) T. February 7, 2018, 2:49 pm

  Domnule D. Dragomir, eu nu îi pot suspecta de bună credință pe reprezentanții Comisiei UE din multe motive. Astăzi am să expun doar două. Concret, se știe că această comisie respectiv Comisia UE, monitorizează lupta anti-corupție din România… de mult timp, și din acest motiv cred că cei responsabili cu monitorizarea au auzit măcar pe ”surse”… asta dacă nu au timp să urmărească emisiunile tv din România despre acel dialog purtat de d-na Kovesi cu procurorii direcției pe care o conduce, citez: ”stăm cu curul pe dosare…”. Cu tot respectul față de reprezentanții Comisiei UE, dar… doar fraza asta trebuia să le deschidă mințile despre cum se luptă DNA-ul cu corupția, prin România. Și ca să nu se spună că îmi dau cu părerea așa, neavizat, despre cum se stă ”cu curul” pe dosare, am să expun și un exemplu despre un caz în care sunt furați bani europeni ocazie cu care se săvârșește și un atentat la siguranța circulației, conform legilor în vigoare. Concret, DNA-ul a aflat despre caz de prin 2013… via SRI Iași, și nimic până în prezent. Cazul a fost postat și pe youtube dar și pe pagina de facebook ”Titi Vanga”, pagina facebook mi-au închis-o, iar de pe youtube l-au șters de două ori. Unul dintre vinovați se află într-o anumită relație de prietenie cu excelența sa H. Klemm. Nu voi intra în alte detalii dar vă sugerez să vizionați de pe youtube (l-am postat a treia oară) filmulețul ”Mihai Chirica & DNA Iași” asta ca să vă lămuriți cum ”transpiră sub limbă” de la prea multă muncă cei ce luptă cu corupția prin România. Și exemplele pot continua… conform zicalei: are balta pește.

 • Titi (vanga) T. February 7, 2018, 2:59 pm

  Domnule D. Dragomir, eu nu îi pot suspecta de bună credință pe reprezentanții Comisiei UE din multe motive. Astăzi am să expun doar două. Concret, se știe că această comisie respectiv Comisia UE, monitorizează lupta anti-corupție din România… de mult timp, și din acest motiv cred că cei responsabili cu monitorizarea au auzit măcar pe ”surse”… asta dacă nu au avut timp să urmărească emisiunile tv din România despre acel dialog purtat de către d-na Kovesi cu procurorii direcției pe care o conduce, citez: ”stăm cu curul pe dosare…”. Cu tot respectul față de reprezentanții Comisiei UE, dar… doar fraza asta trebuia să le deschidă mințile despre cum se luptă DNA-ul cu corupția prin România. Și ca să nu se spună că îmi dau cu părerea așa, neavizat, despre cum se stă ”cu curul” pe dosare, am să expun și un exemplu despre un caz în care sunt furați bani europeni ocazie cu care se săvârșește și un atentat la siguranța circulației, conform legilor în vigoare. Concret, DNA-ul a aflat despre caz de prin 2013… via SRI Iași, și nimic până în prezent. Cazul a fost postat și pe youtube dar și pe pagina de facebook ”Titi Vanga”, pagina facebook mi-au închis-o, iar de pe youtube l-au șters de două ori. Unul dintre vinovați se află într-o anumită relație de prietenie cu excelența sa H. Klemm. Nu voi intra în alte detalii dar vă sugerez să vizionați de pe youtube (l-am postat a treia oară) filmulețul ”Mihai Chirica & DNA Iași” asta ca să vă lămuriți cum ”transpiră sub limbă” de la prea multă muncă cei ce luptă cu corupția prin România. Și exemplele pot continua… conform zicalei: are balta pește.

 • Viorica Oltean February 7, 2018, 3:19 pm

  Sunt foarte revoltata pentru faptul ca ministrul justitiei nu a fost lasat sa vorbeasca in P.E. Am impresia ca ne luptam cu morile de vant prietene !!!

 • Panaitescu Luciana February 8, 2018, 4:59 am

  tare inegala e lupta.Doamne ajuta!

 • justitiar de serviciu February 8, 2018, 7:37 am

  Direcția Națională Anticorupție din România este doar un instrument de opresiune a Statului Paralel creat în timp de aproximativ zece ani, începând cu regimul Băsescu și preluat de Președintele Johannis – continuatorul și unealta Germaniei&Austriei&Olandei.
  Este bâta care lovește adversarii acestui sistem corupt care apără doar interese străine și dă în cap UNOR români pretextând că sunt corupți.
  Desigur, corupția există și este deja răspândită în toate cotloanele societății, dar se vrea controlată doar de UNII în detrimentul altora.
  La Iași, DNA-ul local este o parodie de Parchet care a făcut și face în continuare jocul Mafiei politice.
  Este de notorietate fostul procuror Emilian Eva ajuns azi interlop care a lăsat pe tronul luptei anticorupție pe fina lui de cununie – procuroarea Oana Andreea Nica, un personaj sinistru de aceeași teapă cu Nașul.
  Avem cazuri strigătoare la cer prin care politicieni de vârf locali au fost spălați și curățați chiar de procurorii care trebuiau să-i acuze! Ce rezultă? Că procurorii sunt și ei mafioți și că ei sunt garda pretoriană a hoților.
  Nu trebuie să avem nicio milă cu corupții, dar trebuie să se înceapă cu o curățire dură în Justiție, fră menajamente!
  Abia după aceea vom putea trece la politicienii corupți și la afaceriștii care fură România cu complicitatea politicienilor.
  Este greu, este foarte greu, deoarece Mafia are deja structuri până la Bruxelles și poate chiar în NATO.
  Oricum nu ne-a mai rămas nimic altceva de făcut de cât să murim cu ei de gât și să nu ne lăsăm pradă unor ticăloși care au periclitat existența Patriei și a Poporului.
  Ofițerii care au ales cariera militară au făcut un Jurământ legat de apărarea Țării cu orice preț.
  Uniți vom învinge!

 • elvis birsan February 8, 2018, 8:40 am

  Salut,
  Trebuie facuta legatura intre strategia ta si cazuri foarte concrete cum este cazul preseditei judecatoriei sinaia(ofiter acoperit) care nu poate justifica o suma mare de bani obtinuta imediat dupa pronuntarea unor solutii care protejeaza alti ofiteri acoperiti. Oamenii au nevoie de cazuri “palpabile” si foarte apropiate de viata lor cotidiana.

 • justitiar de serviciu February 9, 2018, 4:29 am

Leave a Comment